Raw Kakao

Rå kakao vs vanlig kakao

Vad är egentligen skillnaden mellan rå kakao och vanlig kakao av god kvalitet? Båda produkterna framställs genom att rå kakaobönor rostas och mals ner till pulver som sedan kan användas till att göra chokladkakor, dryck eller andra goda saker med. Den stora skillnaden är att raw kakaopulver aldrig hettas upp över 42-45 grader under hela tillverkningsprocessen. Vanligt kakaopulver rostas för det mesta vid 130 grader. När man hettar upp en råvara förlorar den näringsämnen och ju högre temperaturer som används desto mer näring förloras. Kort sagt har alltså raw kakaopulver ett högre näringsvärde än vad vanligt kakaopulver har.
 

Go for life Kakaopulver Raw
 

Rå kakao och dess näringsvärde

Kakaobönor har över 300 olika näringsämnen och det inkluderar viktiga mineraler som magnesium, manganese, krom, zink, koppar och järn. Dessutom är kakao rikt på antioxidanter. Den antioxidant som finns i kakao är en flavonoid och enligt studier ökar den här typen av antioxidanter blodtillförseln till den del av hjärnan där minnesfunktionen sitter. Andra studier har dessutom visat att flavonoider förbättrar blodtillförseln och kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Tillsammans med en hälsosam diet och regelbunden träning kan flavonoider minska risken för hjärtsjukdomar. Antioxidanter sägs även fungera som ett skydd mot cellskador som uppstår på grund av fria radikaler som orsakar oxidativ stress. För mycket fria radikaler i kroppen gör att vi åldras snabbare, men det går att förhindra genom att äta mer antioxidanter.
 

ORAC och raw kakaopulver

raw kakao pulverAntioxidanter är mycket känsliga för upphettning och därför innehåller raw kakaopulver mycket mer flavonoider jämfört med kakaopulver som har värmts till höga temperaturer. Om man exempelvis jämför en chokladkaka som är tillverkad med rå kakao och en vanlig chokladkaka kan innehållet av flavonoider vara sex gånger högre i den råa varianten. Genom mätsystemet ORAC (oxygen radical absorbance capacity) kan man se vilken förmåga ett livsmedel har att oskadliggöra de fria radikaler som finns i kroppen. Raw kakaopulver toppar listan med ett nummer på 95,5000. Det kan jämföras med rostat kakaopulver som får ett ORAC-värde av 26,000, ekologiska gojibär som har ett värde på 25,300 och blåbär som har ett värde på 2,400. Rå kakao innehåller alltså den högsta koncentration av alla existerande födoämnen.
 

Raw kakaopulver gör en på bra humör

Choklad har länge förknippats med en känsla av välbefinnande och många chokladälskare vet redan att man blir glad av choklad. Det är för att kakaobönor innehåller massvis med olika ämnen som påverkar vårt humör. Kakaobönor innehåller exempelvis höga halter av aminosyran tryptofan som är byggstenen till serotonin, en signalsubstans som reglerar humör, ilska och aggression. Serotonin reglerar även sexlusten och är en av anledningarna till att choklad har använts som ett afrodisiakum genom historien. Två neurotransmittorer, phenylethylamine (PEA) och Anandamide, är den andra anledningen till att choklad förknippas med kärlek och lust. PEA produceras naturligt i kroppen när vi är förälskade och rå kakao innehåller höga halter av denna alkoloid. Eftersom den är värmekänslig finns den bara i raw kakao. Anandamide släpps ut naturligt i hjärnan när vi är glada och tack vare att rå kakao innehåller kemikalien ger det en humörhöjande effekt.

Kakaobönor har även en uppiggande effekt eftersom det innehåller alkaloiden teobromin som är besläktat med koffein. Det är stimulerande och uppiggande, men påverkar inte det centrala nervsystemet som koffein gör. Teobromin stimulerar istället hjärtats funktion och blodflödet.

Raw kakaopulver är med andra ord otroligt hälsosamt för kroppen och hjärnan. Eftersom ingen upphettning sker under tillverkningen är alla näringsämnen intakta och därför kan kroppen ta tillvara på allt det goda som rå kakao innehåller. Att äta choklad varje dag är därför en bra idé om man väljer att använda raw kakaopulver.